RSS
czwartek, 26 kwietnia 2018

1

Fajnie jest przygotowywać się na wakacje - szczególnie gdy chodzi o jedzenie. W związku z naszą ostatnią podróżą do Polski musieliśmy rozpocząć śledztwo odwiedzając kilka naszych doskonałych polskich sklepów w Edynburgu.

Wkrótce odkryliśmy wspaniały świeży chleb - w szczególności rolki z nasionami - oraz zadziwiającą gamę szynek, kiełbasek i sałatek. Podczas kolejnej wyprawy odkryliśmy wspaniałe ciasto, wilgotne z dużą ilością owoców i śmietany.

Polskie naleśniki

Polskie naleśniki

Mmm, mieliśmy zamiar cieszyć się naszą podróżą

Myślę, że jeśli myślisz o polskich potrawach, może to być mięsna potrawa taka jak bigos czy pirogi. Z pewnością natknęliśmy się na te i mieliśmy szczęście, że mogliśmy skosztować domowych wersji, które były bardzo dobre.

Ale to, co utkwiło w naszych wspomnieniach, to słodkie rzeczy w życiu:

naleśniki

Wyobraź sobie wspaniałe naleśniki (podobne do francuskich naleśników) nadziewane miękkim serem i wywiercone kompotem z owoców - borówki, wiśni lub czarnej porzeczki - o wiele mniej słodkie niż dżemy z Wielkiej Brytanii. Znajdziesz ten biały ser wszędzie - trochę jak twarożek, ale bardziej miękki i raczej sernikowy w smaku i konsystencji. Naleśniki są często podawane na śniadanie.

O wiele grubsze od naleśników nadziewanych dżemem są pyszne naleśniki jabłkowe okrągłe lub podłużne o długości około 6 cm. Jabłko jest drobno starte i dodawane do mieszanki naleśników.

Postanowiłem zrobić przepis na naleśniki i dodać jagody (domowe), aby uchwycić niektóre z esencji polskich - i są naprawdę pyszne. Sekret polega na dodawaniu owoców. Po upieczeniu łyżki mieszanki na gorącą patelnię, pozostaw ją trochę wolną, a następnie dodaj surowe owoce. Gdy naleśnik jest ustawiony, odwróć go i gotuj tak długo. Sok może trochę uciekać.

Składniki
  • 1 szklanka zwykłej mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub cukru pudru)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • Około 200 gr Owoce: borówki, czereśnie (odłupane), jabłka, czerwone porzeczki, czarne porzeczki
  • Olej do garnka.
 
Instrukcje
  1. Dodaj proszek do pieczenia i cukier do mąki.
  2. Połącz mleko i jajko
  3. Wymieszaj powoli mleko z mąką, aby uzyskać gładką masę.
  4. Podgrzej patelnię. Przetrzyj powierzchnię olejem za pomocą ręcznika papierowego - powinno być tu ledwo.
  5. Sprawdź, czy jest naprawdę gorąco, umieszczając plamę mieszaniny na patelni. Powinno się ustawić szybko.
  6. Wypróbuj swój pierwszy naleśnik.
  7. Pop łyżeczkę mieszanki na gorącą patelnię, niech trochę ją postawi, a następnie dodaj surowe owoce. Uważaj na pojawienie się bąbelka - oznacza to, że nadszedł czas, aby odwrócić go za pomocą noża do palet. Gotuj przez taki sam czas jak pierwsza strona. Sok może trochę uciekać.
  8. Uważaj na ciepło, nie powinno być zbyt gwałtownie.
  9. Kiedy jesteś zadowolony z wyniku, możesz gotować 3 - 4 na raz.
14:18, lepoppod
Link Dodaj komentarz »

Chciałbym obiecać, że przepisy, które zawarłem pod moim nowym sztandarem " Moja polska kuchnia ", nie będą dotyczyły kapusty! Polskie jedzenie to o wiele więcej, ale byłoby źle nie składać hołdu narodowemu daniu Polski - Bigosowi, czy gulaszowi Huntera.

Prawdopodobnie jest tak wiele indywidualnych przepisów na Bigosa, bo w Polsce są kucharze. Bigos to pikantne danie, tradycyjnie wykonane z kapustą ( kapusta kiszona) lub kapustą i mięsem. Kiedyś gotowano w kotle lub na ognisku, a polscy myśliwi dodawali do mięsa, na które mieli ochotę, na przykład dziczyznę lub inną zwierzynę. Wspominany jest nawet przez Adama Mickiewicza w epickim wierszu Pan Tadeusz .

Bez nich, wciąż danie bez przeciętnej wartości 
Jest bigosem, zrobionym z roślin strączkowych, najlepiej uprawianych na ziemi; 
Kiszona kapusta jest najważniejsza i właściwie posiekana, 
co samo w sobie jest powiedzeniem, będzie w ustach; 
W zamkniętym bojlerze, z jego wilgotnym biustem, osłania 
wybiórcze kęsy mięsa wyhodowane na najciemniejszym z pól; 
Potem gotuje się, aż ogień wydobywa każdą kroplę 
żywego soku, a płyn gotuje się na wierzchu, 
a mocny aromat unosi się z daleka.

~ Pan Tadeusz, Adam Mickiewicz

Bigos wyewoluował i stał się narodową podstawą; to jest oszczędne (kapusta jest obfita w Polsce!) i trzyma się dobrze. Można dodać prawie każdy rodzaj kiełbasy lub mięsa. Wędzone mięso lub kiełbasy (takie jak kabanos ) są również idealne, dodając im dodatkowego smaku, wraz z jagodami jałowca, kminkiem, listkami laurowymi. Niektórzy lubią to bardzo kwaśne, podczas gdy inni wolą nieco posmakować z miodem lub suszonymi śliwkami. Widziałem też przepisy z małą pastą pomidorową. Sekretem mojej mamy jest dodanie odrobiny kremowej zupy. Prawdziwą sztuczką jest gotowanie przez długi czas, na małym ogniu lub podgrzewanie w celu wzmocnienia smaku w kilka dni po ugotowaniu.

Bigos cieszy się ogromnym entuzjazmem i uświetnił nasz rodzinny stół niemal przy każdej okazji!

2

Przepis: Mama's Bigos - Hunter's Gulasz

przygotuj 

gotować 

całkowity 

wydajność  12

Naczynie Narodowe Polski - wykonane według przepisów mojej mamy, z kiszoną kapustą i dużą ilością polskiej kiełbasy!

Składniki

  • 2 słoiki z kiszoną kapustą, np. Marka Krakus
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 duże cebule, posiekane
  • 500g bardzo chudego brzucha lub barku wieprzowego
  • 2 wędzone kabanosy (polska kiełbasa)
  • 50 g suszonych borowików
  • 3 jagody jałowca
  • 3 suszone suszone śliwki (opcjonalnie)
  • 1,5 litra bulionu drobiowego uzupełnionego wodą
  • 100 g białych pieczarek, posiekanych

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Odcedź kiszoną kapustę w sito. Jeśli kiszona kapusta jest bardzo kwaśna (a wolisz, żeby była mniej kwaśna), możesz ją spłukać zimną wodą, a następnie odcedzić. Jeśli lubisz kwaśny smak, po prostu wyciskaj płyn za pomocą czystych dłoni. Ustaw na jedną stronę.
  3. Podgrzej olej roślinny na dużej patelni i dodaj cebulę. Gotować na bardzo małym ogniu, aż cebula będzie bardzo miękka i lekko złocista - około dziesięciu minut.
  4. Dodaj posiekaną wieprzowinę na patelnię i całość na brunatkę, aż tłuszcz się rozpuści.
  5. Dodaj posiekane kabanosy lub wędzoną kiełbasę na patelnię.
  6. W osobnej misce nalej gorącą wodę do borowików i pozostaw do namoczenia.
  7. Dodaj odsączoną kiszoną kapustę do garnka z cebulą i mięsem.
  8. Dodaj bulion drobiowy i dobrze wymieszaj. Odcedź borowiki, z grubsza posiekaj i dodaj do kiszonej kapusty. Dodaj jagody jałowca i suszone śliwki (jeśli używasz) i wlej też do kubka porcję borowików, uważając, aby nie dodać żadnego żwiru na dnie.
  9. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz w piekarniku przez półtorej godziny, obracając piekarnik do 180 stopni Celsjusza po pierwszych piętnastu minutach.
  10. Pod koniec czasu gotowania posiekaj grzyby białe i usmaż je na osobnej patelni z odrobiną oleju roślinnego. Dodaj je do kiszonej kapusty, dobrze wymieszaj i piecz przez kolejne trzydzieści minut.
  11. Bigos najlepiej spożywać następnego dnia po ugotowaniu po dokładnym ogrzaniu.
  12. Podawaj z polskim chlebem żytnim.

Uwagi

Wskazówka: do tego gulaszu możesz dodać również posiekaną świeżą kapustę białą przed gotowaniem, co spowoduje jej rozciągnięcie, ponieważ na końcu będziesz mieć większą liczbę Bigosów. Również nieznacznie łagodzi smak, jeśli wolisz, aby końcowe danie było mniej kwaśne. Niektórzy kucharze dodają łyżeczkę pomidorowej pasty (zamiast grzybów) i kilka suszonych suszonych śliwek.

Tradycyjny bigos! Przepis prosto z babcinego zeszytu.

 

Nie przejmuj się kwaśną śmietaną, serem farmerskim, kremowym serem, łaźnią wodną i martw się o zatopiony środek. Nadzienie do tego pysznego sernika ma tylko cztery proste składniki, a ciasto piecze w ciągu zaledwie 30 minut. Teraz TO proste!

ZOBACZ 

7
WSKAZÓWKI KROK PO KROKU NA NASZYM BLOGU

 
 

NA PIERWSZY RZUT OKA

PRZYGOTUJ
PIEC
CAŁKOWITY
WYDAJNOŚĆ
9 "sernik, od 8 do 10 porcji.

Sernik - przepis

SKORUPA

  • 1 1/2 kubki okruchy krakersa graham OR zwieback okruchy
  • 1/4 szklanki cukru w ​​cukiernictwie
  • 5 łyżek stołowych + 1 łyżeczka (1/3 szklanki) roztopionego masła
  • 1/8 łyżeczki soli

NADZIENIE

  • 2 szklanki (2 duże opakowania) sera śmietankowego, w temperaturze pokojowej
  • 2 duże jaja
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

TOPPING (OPCJONALNIE)

  • 12 uncji worek zamrożone maliny, mało 3 kubki
  • 1 do 3 łyżek cukru do smaku
  • 1 do 2 łyżek Placek dopełniający ; użyj 1 łyżki stołowej na luźniejszy sos, 2 łyżki stołowe na grubsze
  • szczypta zmielonego cynamonu , opcjonalnie

Jak zrobić sernik

  1. Wybierz patelnię, której wewnętrzny wymiar wynosi co najmniej 9 ", a jej wysokość wynosi co najmniej 1 1/4". Rozgrzej piekarnik do 350 ° F.
  2. Zrobić skorupkę, mieszając ze sobą wszystkie składniki skórki, mieszając aż do całkowitego połączenia.
  3. Wciśnij okruchy na dno i do góry boków patelni do ciastek, tworząc grubszą warstwę na spodzie niż na bokach.
  4. Przygotuj nadzienie, mieszając razem ser śmietankowy o temperaturze pokojowej i cukier do uzyskania gładkości. Wymieszaj jajka i wanilię, ponownie mieszając do uzyskania gładkości. Aby uniknąć uderzenia zbyt dużą ilością powietrza w cieście, należy użyć miksera z niską średnią prędkością. Aby uniknąć grudek, upewnij się, że ser śmietankowy jest zmiękczony i / lub w temperaturze pokojowej.
  5. W razie potrzeby ustawić patelnię na blasze do pieczenia; to ułatwia transport do iz piekarnika, a także chroni dno skorupy przed ewentualnym przypaleniem. Wlać nadzienie do skorupy.
  6. Umieść sernik w piekarniku. Piec przez 20 minut, a następnie dodać osłonę skorupy; lub osłoń skorupę pasami folii aluminiowej. Piec przez dodatkowe 10 minut (w sumie około 30 minut). Termometr odczytany natychmiastowo w skorupie 1 "od krawędzi powinien odczytać od 165 ° F do 170 ° F, wypełnienie nie będzie wyglądało w całości na środku.
  7. Wyjmij sernik z piekarnika i postaw go na stojaku, aby ostygł podczas robienia posypki. Gdy ciasto będzie zimne, schowaj je, przykryj, aż będziesz gotowy do podania.
  8. Aby zrobić polewa, umieść zamrożone maliny w misce do rozmrożenia. Możesz przyspieszyć ten proces szybką podróż przez kuchenkę mikrofalową, ale nie pozwól jagody gotować.
  9. Dodaj 1 łyżkę wzmacniacza do kulek i mieszaj, aż dobrze połączą. Czy szczyt jest tak gruby, jak chcesz? Jeśli nie, wymieszaj kolejną łyżkę wzmacniacza do kulek.
  10. Dodaj 1 do 2 łyżek granulowanego cukru do smaku. Jeśli chcesz, dodaj szczyptę zmielonego cynamonu.
  11. Łyżkę polewamy sernikiem i kroimy w plasterki. Alternatywnie, pokroić plasterki, a na górze każdy z dolną warstwy.

 

WSKAZÓWKI OD NASZYCH PIEKARZY

  • Będziesz potrzebować od 9 do 10 całego krakersa grahamowego do zrobienia 1 1/2 szklanki okruchów; w jednym papierowym rękawku jest 11 krakersów.
  • Nie masz wzmacniacza Pie Filling? Wymieszaj maliny z 2-3 łyżkami cukru do smaku. Ewentualnie upiecz sernik ze świeżymi malinami i prysznicem cukierków.
  • Aby przygotować pojedyncze serniki, podziel miksturę z konfiturą i równomiernie rozlewaj ją między czterema 4-calowymi miniaturowymi patelniami do pieczenia, upiecz serniki przez około 30 minut, aż krawędzie się ustawią, a cyfrowy termometr włożony do środka jednego czyta od 165 ° F do 170 ° F. Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi receptury, jak zapisano.