RSS
wtorek, 29 maja 2018

110

Ocet jabłkowy, miód i bulion kostny zmieszany ze świeżymi lub mrożonymi wiśniami sprawia, że ​​sos jest słodko-kwaśny i głęboko pikantny, z dobrze podgotowanymi kotletami jagnięcymi.

SKŁADNIKI

  1. Glazura:
    • 1 szklanka wiśni
    • 3/4 szklanki gut-Healing Bone Broth
    • 2 łyżeczki octu jabłkowego
    • 2 łyżeczki miodu
    • 1 łyżka skrobi z tapioki
  2. Owieczka:
    • 4 (1/2 cala grubości) 100% polędwiczki trawiaste, wypasane z pastwiska
    • 2 łyżki oleju z awokado
    • 2 łyżki świeżych liści rozmarynu
    • 1 łyżeczka mielonego czosnku
    • 1/2 łyżeczki morskiej soli morskiej
    • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej
    • Czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Aby zrobić glazurę:
    1. W rondlu z umiarkowanie wysokimi temperaturami połącz wiśnie, 1/2 szklanki bulionu kostnego, ocet jabłkowy i miód. Doprowadzić do wrzenia, a następnie obniżyć ciepło do gotować na wolnym ogniu przez 8 minut, mieszając od czasu do czasu. W osobnej misce dodaj 1/4 kubka bulionu kostnego i skrobi z tapioki. Wymieszaj razem. Po połączeniu wlać do rondla i mieszać, aż sos zgęstnieje.
  2. Aby zrobić kotleciki jagnięce:
    1. Obróć piekarnik do podpalania. Posmaruj olej z awokado na kotletach. Połącz przyprawy i równomiernie naciśnij na kotlety. Umieścić kotlety w naczyniu do pieczenia i podpiec przez 5 do 6 minut z każdej strony. Przełóż jagnięcinę na talerz i odpocznij przez 5 minut. Na wierzch z glazurą wiśniową i podawaj.

19

Cienka skórka perskich, ormiańskich lub japońskich ogórków, które mają niewiele nasion, żwawą konsystencję i wyraźną słodycz, są tym, co czyni sałatkę wyjątkową. W szczyptę można zastąpić europejskie ogórki w cieplarniach, unikając jednak typowych sklepowych szparagów, które są zbyt obskurne i mokre dla tego przepisu. Częścią tego, co czyni tę sałatkę tak wspaniałą, są dynamiczne tekstury; przypominające krakersy upieczone grzanki z lawaszu oraz chrupiące ogórki i rzodkiewki kontrastują z kremową fetą i miękkimi ziołami. Ubieram to ze specjalnie tartym winegretem zrobionym z równych części soku z cytryny i oliwy z oliwek i podawam go od razu, zanim się rozmoczą.

SKŁADNIKI

    • 2 kawałki pieczywa lavash
    • 1/4 szklanki plus 3 łyżki oliwy z oliwek extra-virgin
    • Sól koszerna
    • Papryka Aleppo (opcjonalnie)
    • 1/4 szklanki soku z cytryny
    • 1 ząbek czosnku, obrany i zmielony
    • 5 perskich, ormiańskich lub japońskich ogórków, cienko pokrojonych w plastry
    • 5 rzodkiewek, cienkie plasterki
    • 3 zielone cebule, cienkie plasterki
    • 1 szklanka koperku fronds
    • 1 szklanka liści mięty
    • 1/2 szklanki feta, najlepiej owczego mleka

PRZYGOTOWANIE

    1. Rozgrzej piekarnik do 350 ° F. Posmaruj lavash po obu stronach 3 łyżkami oliwy z oliwek. Ułóż na blasze do pieczenia i posyp solą i pieprzem Aleppo, jeśli używasz. Przenieść do piekarnika i piec do złocistego i chrupiącego, 8 do 10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
    2. W małej misce wymieszaj sok z cytryny, czosnek i obficie szczyptę soli. Wymieszaj pozostałą 1/4 szklanki oliwy z oliwek, aż się połączą.
    3. W dużej salaterce połącz ogórki, rzodkiewki, zieloną cebulę, koper i miętę. OpróŜnij połowę opatrunku i wrzuć dłońmi płaszcz. Rozbij lavash na kawałki wielkości i dodaj do miski razem z fetą. Opuść pozostały opatrunek i delikatnie wymieszaj rękami. Dopraw do smaku dodatkową solą i pieprzem Aleppo i podawaj natychmiast.

18

Te wilgotne, łatwe babeczki polegają na zmiażdżonych bananach i płatkach kokosowych dla wysublimowanej tekstury i tropikalnego smaku.

SKŁADNIKI

    • 1 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 2 bardzo dojrzałe banany, puree (3/4 szklanki)
    • 1 kij (1/2 szklanki) niesolonego masła, stopiony
    • 2/3 szklanki cukru
    • 1 duże jajko
    • 1/2 łyżeczki wanilii
    • 3/4 szklanki słodzonego płatka kokosowego
  1. Specjalny sprzęt
    • pojemnik na muffinki z 8 (1/2 kubka) mufinkami; wkładki papierowe

PRZYGOTOWANIE

    1. Ustaw piekarnik w pozycji środkowej i rozgrzej piekarnik do 375 ° F. Ustaw kubki na muffinki liniowe.
    2. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól w misce. Wymieszaj banany, masło, cukier, jajko, wanilię i pół filiżanki kokosa w dużej misce, aż dobrze się połączą, a następnie włóż do mąki, aż mąka zostanie po prostu zwilżona.
    3. Podzielić ciasto między wyłożone mufinką kubki i posypać pozostałym 1/4 kubka kokosa. Upiec, aż muffiny będą napuszone i złote, około 25 minut. Przenieść muffiny do stelaża i lekko się schłodzić.

17

Od czasu do czasu pragnę soczystego steku z idealnie rumianą skórką. Do niedawna to pragnienie było spełnione tylko podczas uroczystości w eleganckich restauracjach. Byłem jednak zdeterminowany, aby odtworzyć stek z doskonałej jakości w domu, więc moja rodzina nie musiałaby tak długo czekać między nimi. Po zbadaniu i przetestowaniu wielu metod, w końcu znalazłem taki, który daje powierzchnię przypieczętowaną do perfekcji i średnio-rzadki różowy środek. Wołowina jest zwieńczona pikantnym masłem miso, aby zapewnić najwyższą jakość steków.

SKŁADNIKI

  1. Masło Miso:
    • 1/4 szklanki (56 g) masła niesolonego, zmiękczonego
    • 2 łyżki (39 g) żółtej pasty miso
    • 1 łyżka (3 g) cienko pokrojonej zielonej cebuli
    • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  2. Stek:
    • 2 duże steki ribeye o grubości co najmniej 1 1/2 cala (3,8 cm)
    • Sól koszerowa, zgodnie z zapachem
    • Czarny pieprz, zgodnie z przyprawami
    • 1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego
    • 1 łyżka (14 g) masła niesolonego
    • 3 ząbki czosnku, z grubsza posiekane
    • 1/4 szklanki (10 g) cienko pokrojonych białych i jasnozielonych części zielonej cebuli
    • 1/4 szklanki (10 g) cienko pokrojone w plastry zielonej cebuli, do dekoracji
    • 1/4 szklanki (4 g) liści kolendry, do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

    1. W przypadku masła miso połącz zmiękczone masło i miso razem w małej misce. Dodaj zieloną cebulę i pieprz i połącz. Przechowywać w temperaturze pokojowej lub zawinąć w folię o wymiarach 1 1/2 cala (3,8 cm) w folię i przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w plasterki.
    2. Jest jedna kluczowa różnica dla tej metody dla grubych steków. Pierwszym krokiem jest lekkie podgrzanie steków w piekarniku przed gotowaniem na kuchence. Ustaw statyw piekarnika w pozycji środkowej i podgrzej piekarnik do 275 ° F (135 ° C). Dodaj żeliwne patelnie do piekarnika, aby się rozgrzać. Lubię używać podgrzanej patelni z żeliwa, ponieważ bardzo dobrze zatrzymuje ciepło podczas pieczenia. Umieść stojak z drutu na brzegowej blasze do pieczenia i odłóż na bok.
    3. Pat suszyć steki za pomocą ręczników papierowych, wyciskając tyle wilgoci powierzchni, jak to możliwe. Przypraw po obu stronach stek solą i pieprzem. Przełóż steki na stojak z drutu i umieść w piekarniku. Ciepło pomaga wysuszyć wolną wilgoć na powierzchni steków, aby przyspieszyć brązowienie i czas gotowania na patelni.
    4. Gotuj stek, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 90 do 95 ° F (32 do 35 ° C) dla średnio rzadkich lub 100 do 105 ° F (38 ° C do 41 ° C) dla medium, około 15 do 20 minut. Czas będzie się różnić w zależności od grubości steków. Usuń steki z piekarnika.
    5. Na rozgrzanej patelni żeliwnej o średnicy 12 cali (30 cm) rozgrzej olej roślinny na dużym ogniu, aż zacznie palić. Ostrożnie dodaj steki i odstaw do zrumienienia z ładną skórką, około 2 minut. Obróć steki za pomocą szczypców i odczekaj aż do momentu zrumienienia, od 1½ do 2 minut, lub do momentu, aż termometr natychmiastowy zostanie włożony do najgrubszej części rejestrów steków w temperaturze od 120 do 125 ° F (średnio do 50 ° C) w przypadku średnio rzadkich lub 130 ° F (54 ° C) dla medium.
    6. Zmniejsz temperaturę do średniej i dodaj masło, czosnek i białe i jasnozielone części zielonej cebuli. Obróć steki na boki, aby ugotować i wylać resztki tłuszczu, około 1 do 2 minut. Na krótko polej steki mieszanką masła, czosnku i zielonej cebuli. Pieczenie steków podczas smażenia z olejem pomaga rozprowadzać wszelkie aromaty, takie jak zioła na patelni i równomiernie przyrumieni powierzchnię. Masło dodaje się pod koniec, aby dodać aromatu, odczucia w ustach i zachęcić do większego brązowienia z powodu stałych składników białka mleka w maśle.
    7. Natychmiast przenieś steki do czystego stojaka z drutu umieszczonego na szalce, aby odpoczął przez 10 minut. Podawaj steki z masłem miso, zieloną cebulką i kolendrą.

16

 

Jako deser, fior di latte odnosi się do lodów wykonanych bez żółtek, dzięki czemu czysty smak słodkiej śmietany może świecić. Jeśli masz w swojej okolicy gelaterię, kup kilka pintów. Jeśli nie, użyj lodów waniliowych i wyobraźni.

SKŁADNIKI

    • 2 pints fior di latte gelato
    • 1 szklanka Nutelli
    • Grubo siekane tosty blanszowane orzechy laskowe, kruche ciasteczka amaretti (włoskie makaroniki) i / lub ciasteczka waflowe (do serwowania)

PRZYGOTOWANIE

    1. Umieść łyżkę lodów w każdej chłodzonej misce. Przykryj po jednej porcji Nutelli i na wierzchu kolejną gałką lub dwoma lodem. Do góry według życzenia.

15

Usprawniliśmy ten przepis, aby uzyskać doskonałe wyniki w ciągu godziny; podawać obok pieczonego kurczaka lub łyżkę nadziewane smażonymi na patelni rybami lub chlebem tostowym.

SKŁADNIKI

    • 5 żółtych, pomarańczowych lub czerwonych papryczek, połową, nasion i żeber usunięto
    • 6 łyżek. oliwa z oliwek extra-virgin, podzielona i więcej do serwowania
    • Sok z 1 cytryny
    • 1 łyżka. zacięcie rys
    • 1 łyżka. biały ocet balsamiczny lub ocet winny
    • Sól koszerna
    • 2 łyżki stołowe. liście oregano

PRZYGOTOWANIE

    1. Brojler ciepła. Podrzuć paprykę z 2 łyżkami. oliwę na obrzeżonym arkuszu do pieczenia i ułożyć w dół. Podsmażyć, obracając blachę do pieczenia do połowy, aż skóra poczernie, 12-14 minut. Obniżyć temperaturę pieca do 200 ° F i kontynuować pieczenie papryki, aż będzie bardzo miękkie, ale nie papkowate, około 1 godziny. Ostudzić nieco, a następnie zeskrobać i wyrzucić skórki. Przekrój papryki wzdłuż na paski o szerokości 1/2 ".
    2. Trzepaczka soku z cytryny, dżemu, octu i 4 łyżki. olej w średniej misce. Jeśli dżem figowy jest bardzo gruby, użyj widelca do zacierania na mniejsze kawałki; sezonowy sos z solą. Wymieszać z papryką; smakuj i doprawiaj solą. Rzuć płaszcz.
    3. Tuż przed podaniem wymieszać oregano i obficie popić większą ilością oleju.
    4. Paprykę (bez oregano) można przygotować na 2 dni. Pokrywa; chłód.

14

Przyprawiony pikantny pieczony łosoś z salsą ze słodkich ananasów. Chcesz jeszcze bardziej zwiększyć temperaturę? Zostaw nasiona w jalapeño.

SKŁADNIKI

  1. Dla łososia:
    • 1 łyżka zmielonej papryki
    • 1 łyżeczka granulek czosnku
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • Szczypta ziemi cayenne
    • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 6 uncji łososia
    • Spray olej kokosowy
  2. Do salsy:
    • 1/4 szklanki posiekanego świeżego ananasa
    • 1/4 szklanki posiekanej papryki
    • 1 jalapeño, wysiane i pokrojone w kostkę
    • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
    • Sok z 1 limonki
    • Szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

    1. Rozgrzej piekarnik do 375 ° F.
    2. W misce połącz przyprawę wyczuwalną: paprykę, granulki czosnku, tymianek, cayenne i czarny pieprz. Przetrzyj przyprawę na wszystkie strony łososia.
    3. Pokryj blachę do pieczenia sprayem z oleju kokosowego, a następnie umieść przyprawionego łososia na blasze i piecz przez 25 do 30 minut lub do momentu, gdy łosoś będzie jędrny, ale nie suchy.
    4. Podczas pieczenia łososia przygotuj salsę. Połącz wszystkie składniki salsy w misce i pozwól smaki połączyć w temperaturze pokojowej, aż łosoś będzie gotowy. Na wierzch ugotowany łosoś z połową salsy, a drugą połowę w lodówce.

13

Tym razem sardele nie są opcjonalne. Są integralnym składnikiem tutaj, i warto szukać dobrych marek. Uwielbiamy oleje z Ortiz, Agostino Recca i Merro.

SKŁADNIKI

    • 4 uncje haricots verts lub zielona fasola, przycięte
    • Sól koszerna
    • 2 funty średnich pomidorów, niektóre w plasterkach, niektóre pokrojone w kliny
    • 1 pinta Gold Gold i / lub pomidorkami koktajlowymi, przekrojonymi na pół poprzecznie
    • 16 wypełnionych olejem filetów anchois
    • 1/4 szklanki liści selera lub liści pietruszki
    • 2 łyżki stołowe. czerwony ocet winny
    • 2 łyżki stołowe. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
    • Wędzona lub regularna, łamliwa sól morska
    • Świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE

    1. Gotuj haricots w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą do jasnozielonej i delikatnej, około 5 minut. Za pomocą łyżeczki ze szczeliną przenieś do miski lodowatej wody; ostudzić. Odcedzić i osuszyć.
    2. Toss haricots verts, oba rodzaje pomidorów, anchois, liście selera i ocet w dużej misce; sezon lekko z koszerną solą.
    3. Przenieś sałatkę na półmisek, skropcie oliwą i dopraw solą morską i pieprzem

12

Uproszczenie tradycyjnego deseru baba au rhum (słodkie, ciasteczka drożdżowe nasączone w rumie) z zakupionym w sklepie brioszem czyni z niego nie mniej imponujący sposób na zakończenie wieczoru.

SKŁADNIKI

    • 8 suwaków brioche (około 1 1/2 uncji każdy), podzielone
    • 2 1/4 szklanki cukru
    • 1 1/2 szklanki ciemnego rumu
    • 4 (2x1 ") usuwa pomarańczową skórkę
    • Szczypta koszernej soli
    • 2 łyżeczki. ekstrakt waniliowy
    • 1 szklanka ciężkiego kremu
    • 16 świeżych fig, rozdartych

PRZYGOTOWANIE

    1. Rozgrzej piekarnik do 375 ° F. Bułeczki tostowe, pocięte na bok, na blasze do pieczenia na złoty kolor, około 6 minut; ostudzić.
    2. W międzyczasie gotuj cukier, rum, skórkę pomarańczową i sól w średnim rondlu na średnim ogniu 5 minut. Zredukuj ciepło do średnio-niskiego i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, 6 minut. Wyskocz i odrzuć skórkę pomarańczową. Dodaj wanilię i pozwól, aby syrop ostygł lekko. Przenieść 1/2 szklanki syropu do miski; zarezerwować resztę na serwowanie.
    3. Pracując na czas, delikatnie zanurzaj i zamieniaj brioche w syropie, aż do równomiernego pokrycia i przemoczenia przez około 30 sekund. Umieść na stojaku z drutu nad ręcznikami papierowymi; siedźmy 5 minut. Powtórz proces dumpowania z brioche i pozwól odpocząć 10 minut (chcesz, żeby się lepiły).
    4. Ubij śmietankę w średniej misce i średnio miękkich szczytach. Podzielić brioche między talerze i góry z kupką bitą śmietaną. Rozmieść kilka fig i skrop odrobinę zarezerwowanego syropu.

11

To łatwe ciasto nie wymaga miksera i łączy się w kilka minut. Ostatecznym rezultatem jest bogaty, custardowy placek, który doskonale komponuje się z tartą rabarbarową polewą.

SKŁADNIKI

    • 4 łyżki. stopione masło niesolone, plus więcej temperatury pokojowej na patelni
    • 1 szklanka mąki uniwersalnej i więcej na patelnię
    • 3/4 łyżeczki. proszek do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki. Sól koszerna
    • 2 duże jaja
    • 1 duże żółtko jaja
    • 1 1/2 kubka cukru, plus więcej do posypania
    • 1/4 szklanki śmietany
    • 2 łyżki stołowe. ciemny rum
    • 2 łyżeczki. drobno startej skórki cytrynowej
    • 13 oz. łodygi rabarbaru

PRZYGOTOWANIE

  1. Do przodu:
    1. Rozgrzej piekarnik do 350 ° F. Masło i miska na mąkę. Wymieszaj proszek do pieczenia, sól i 1 szklankę mąki uniwersalnej w średniej misce. Ubij jajka, żółtko i 1 1/2 szklanki cukru w ​​dużej misce, aż będą bardzo blade i gęste, około 1 minuty. Trzepaczka w roztopionym maśle, kwaśnej śmietanie, rumu i skórce z cytryny. Dodaj suche składniki i złóż, aż ciasto będzie gładkie; zeskrobać do przygotowanej patelni.
    2. Rozmieść rabarbar w ciasnych rzędach nad cieście, przycinaj, aby pasował. Posypać większą ilością cukru i piec, aż ciasto będzie złote na wierzchu i zrumieni się wokół boków, 45-55 minut. Przenieś patelnię do stojaka na druty i pozostaw ciasto do wystygnięcia na patelni 10 minut. Przesuń nóż wokół boków ciasta, aby rozluźnić i odmówić. Wsunąć bezpośrednio na stelaż i całkowicie wystygnąć.
czwartek, 26 kwietnia 2018

1

Fajnie jest przygotowywać się na wakacje - szczególnie gdy chodzi o jedzenie. W związku z naszą ostatnią podróżą do Polski musieliśmy rozpocząć śledztwo odwiedzając kilka naszych doskonałych polskich sklepów w Edynburgu.

Wkrótce odkryliśmy wspaniały świeży chleb - w szczególności rolki z nasionami - oraz zadziwiającą gamę szynek, kiełbasek i sałatek. Podczas kolejnej wyprawy odkryliśmy wspaniałe ciasto, wilgotne z dużą ilością owoców i śmietany.

Polskie naleśniki

Polskie naleśniki

Mmm, mieliśmy zamiar cieszyć się naszą podróżą

Myślę, że jeśli myślisz o polskich potrawach, może to być mięsna potrawa taka jak bigos czy pirogi. Z pewnością natknęliśmy się na te i mieliśmy szczęście, że mogliśmy skosztować domowych wersji, które były bardzo dobre.

Ale to, co utkwiło w naszych wspomnieniach, to słodkie rzeczy w życiu:

naleśniki

Wyobraź sobie wspaniałe naleśniki (podobne do francuskich naleśników) nadziewane miękkim serem i wywiercone kompotem z owoców - borówki, wiśni lub czarnej porzeczki - o wiele mniej słodkie niż dżemy z Wielkiej Brytanii. Znajdziesz ten biały ser wszędzie - trochę jak twarożek, ale bardziej miękki i raczej sernikowy w smaku i konsystencji. Naleśniki są często podawane na śniadanie.

O wiele grubsze od naleśników nadziewanych dżemem są pyszne naleśniki jabłkowe okrągłe lub podłużne o długości około 6 cm. Jabłko jest drobno starte i dodawane do mieszanki naleśników.

Postanowiłem zrobić przepis na naleśniki i dodać jagody (domowe), aby uchwycić niektóre z esencji polskich - i są naprawdę pyszne. Sekret polega na dodawaniu owoców. Po upieczeniu łyżki mieszanki na gorącą patelnię, pozostaw ją trochę wolną, a następnie dodaj surowe owoce. Gdy naleśnik jest ustawiony, odwróć go i gotuj tak długo. Sok może trochę uciekać.

Składniki
  • 1 szklanka zwykłej mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub cukru pudru)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • Około 200 gr Owoce: borówki, czereśnie (odłupane), jabłka, czerwone porzeczki, czarne porzeczki
  • Olej do garnka.
 
Instrukcje
  1. Dodaj proszek do pieczenia i cukier do mąki.
  2. Połącz mleko i jajko
  3. Wymieszaj powoli mleko z mąką, aby uzyskać gładką masę.
  4. Podgrzej patelnię. Przetrzyj powierzchnię olejem za pomocą ręcznika papierowego - powinno być tu ledwo.
  5. Sprawdź, czy jest naprawdę gorąco, umieszczając plamę mieszaniny na patelni. Powinno się ustawić szybko.
  6. Wypróbuj swój pierwszy naleśnik.
  7. Pop łyżeczkę mieszanki na gorącą patelnię, niech trochę ją postawi, a następnie dodaj surowe owoce. Uważaj na pojawienie się bąbelka - oznacza to, że nadszedł czas, aby odwrócić go za pomocą noża do palet. Gotuj przez taki sam czas jak pierwsza strona. Sok może trochę uciekać.
  8. Uważaj na ciepło, nie powinno być zbyt gwałtownie.
  9. Kiedy jesteś zadowolony z wyniku, możesz gotować 3 - 4 na raz.
14:18, lepoppod
Link Dodaj komentarz »

Chciałbym obiecać, że przepisy, które zawarłem pod moim nowym sztandarem " Moja polska kuchnia ", nie będą dotyczyły kapusty! Polskie jedzenie to o wiele więcej, ale byłoby źle nie składać hołdu narodowemu daniu Polski - Bigosowi, czy gulaszowi Huntera.

Prawdopodobnie jest tak wiele indywidualnych przepisów na Bigosa, bo w Polsce są kucharze. Bigos to pikantne danie, tradycyjnie wykonane z kapustą ( kapusta kiszona) lub kapustą i mięsem. Kiedyś gotowano w kotle lub na ognisku, a polscy myśliwi dodawali do mięsa, na które mieli ochotę, na przykład dziczyznę lub inną zwierzynę. Wspominany jest nawet przez Adama Mickiewicza w epickim wierszu Pan Tadeusz .

Bez nich, wciąż danie bez przeciętnej wartości 
Jest bigosem, zrobionym z roślin strączkowych, najlepiej uprawianych na ziemi; 
Kiszona kapusta jest najważniejsza i właściwie posiekana, 
co samo w sobie jest powiedzeniem, będzie w ustach; 
W zamkniętym bojlerze, z jego wilgotnym biustem, osłania 
wybiórcze kęsy mięsa wyhodowane na najciemniejszym z pól; 
Potem gotuje się, aż ogień wydobywa każdą kroplę 
żywego soku, a płyn gotuje się na wierzchu, 
a mocny aromat unosi się z daleka.

~ Pan Tadeusz, Adam Mickiewicz

Bigos wyewoluował i stał się narodową podstawą; to jest oszczędne (kapusta jest obfita w Polsce!) i trzyma się dobrze. Można dodać prawie każdy rodzaj kiełbasy lub mięsa. Wędzone mięso lub kiełbasy (takie jak kabanos ) są również idealne, dodając im dodatkowego smaku, wraz z jagodami jałowca, kminkiem, listkami laurowymi. Niektórzy lubią to bardzo kwaśne, podczas gdy inni wolą nieco posmakować z miodem lub suszonymi śliwkami. Widziałem też przepisy z małą pastą pomidorową. Sekretem mojej mamy jest dodanie odrobiny kremowej zupy. Prawdziwą sztuczką jest gotowanie przez długi czas, na małym ogniu lub podgrzewanie w celu wzmocnienia smaku w kilka dni po ugotowaniu.

Bigos cieszy się ogromnym entuzjazmem i uświetnił nasz rodzinny stół niemal przy każdej okazji!

2

Przepis: Mama's Bigos - Hunter's Gulasz

przygotuj 

gotować 

całkowity 

wydajność  12

Naczynie Narodowe Polski - wykonane według przepisów mojej mamy, z kiszoną kapustą i dużą ilością polskiej kiełbasy!

Składniki

  • 2 słoiki z kiszoną kapustą, np. Marka Krakus
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 duże cebule, posiekane
  • 500g bardzo chudego brzucha lub barku wieprzowego
  • 2 wędzone kabanosy (polska kiełbasa)
  • 50 g suszonych borowików
  • 3 jagody jałowca
  • 3 suszone suszone śliwki (opcjonalnie)
  • 1,5 litra bulionu drobiowego uzupełnionego wodą
  • 100 g białych pieczarek, posiekanych

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Odcedź kiszoną kapustę w sito. Jeśli kiszona kapusta jest bardzo kwaśna (a wolisz, żeby była mniej kwaśna), możesz ją spłukać zimną wodą, a następnie odcedzić. Jeśli lubisz kwaśny smak, po prostu wyciskaj płyn za pomocą czystych dłoni. Ustaw na jedną stronę.
  3. Podgrzej olej roślinny na dużej patelni i dodaj cebulę. Gotować na bardzo małym ogniu, aż cebula będzie bardzo miękka i lekko złocista - około dziesięciu minut.
  4. Dodaj posiekaną wieprzowinę na patelnię i całość na brunatkę, aż tłuszcz się rozpuści.
  5. Dodaj posiekane kabanosy lub wędzoną kiełbasę na patelnię.
  6. W osobnej misce nalej gorącą wodę do borowików i pozostaw do namoczenia.
  7. Dodaj odsączoną kiszoną kapustę do garnka z cebulą i mięsem.
  8. Dodaj bulion drobiowy i dobrze wymieszaj. Odcedź borowiki, z grubsza posiekaj i dodaj do kiszonej kapusty. Dodaj jagody jałowca i suszone śliwki (jeśli używasz) i wlej też do kubka porcję borowików, uważając, aby nie dodać żadnego żwiru na dnie.
  9. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz w piekarniku przez półtorej godziny, obracając piekarnik do 180 stopni Celsjusza po pierwszych piętnastu minutach.
  10. Pod koniec czasu gotowania posiekaj grzyby białe i usmaż je na osobnej patelni z odrobiną oleju roślinnego. Dodaj je do kiszonej kapusty, dobrze wymieszaj i piecz przez kolejne trzydzieści minut.
  11. Bigos najlepiej spożywać następnego dnia po ugotowaniu po dokładnym ogrzaniu.
  12. Podawaj z polskim chlebem żytnim.

Uwagi

Wskazówka: do tego gulaszu możesz dodać również posiekaną świeżą kapustę białą przed gotowaniem, co spowoduje jej rozciągnięcie, ponieważ na końcu będziesz mieć większą liczbę Bigosów. Również nieznacznie łagodzi smak, jeśli wolisz, aby końcowe danie było mniej kwaśne. Niektórzy kucharze dodają łyżeczkę pomidorowej pasty (zamiast grzybów) i kilka suszonych suszonych śliwek.

Tradycyjny bigos! Przepis prosto z babcinego zeszytu.

 

Nie przejmuj się kwaśną śmietaną, serem farmerskim, kremowym serem, łaźnią wodną i martw się o zatopiony środek. Nadzienie do tego pysznego sernika ma tylko cztery proste składniki, a ciasto piecze w ciągu zaledwie 30 minut. Teraz TO proste!

ZOBACZ 

7
WSKAZÓWKI KROK PO KROKU NA NASZYM BLOGU

 
 

NA PIERWSZY RZUT OKA

PRZYGOTUJ
PIEC
CAŁKOWITY
WYDAJNOŚĆ
9 "sernik, od 8 do 10 porcji.

Sernik - przepis

SKORUPA

  • 1 1/2 kubki okruchy krakersa graham OR zwieback okruchy
  • 1/4 szklanki cukru w ​​cukiernictwie
  • 5 łyżek stołowych + 1 łyżeczka (1/3 szklanki) roztopionego masła
  • 1/8 łyżeczki soli

NADZIENIE

  • 2 szklanki (2 duże opakowania) sera śmietankowego, w temperaturze pokojowej
  • 2 duże jaja
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

TOPPING (OPCJONALNIE)

  • 12 uncji worek zamrożone maliny, mało 3 kubki
  • 1 do 3 łyżek cukru do smaku
  • 1 do 2 łyżek Placek dopełniający ; użyj 1 łyżki stołowej na luźniejszy sos, 2 łyżki stołowe na grubsze
  • szczypta zmielonego cynamonu , opcjonalnie

Jak zrobić sernik

  1. Wybierz patelnię, której wewnętrzny wymiar wynosi co najmniej 9 ", a jej wysokość wynosi co najmniej 1 1/4". Rozgrzej piekarnik do 350 ° F.
  2. Zrobić skorupkę, mieszając ze sobą wszystkie składniki skórki, mieszając aż do całkowitego połączenia.
  3. Wciśnij okruchy na dno i do góry boków patelni do ciastek, tworząc grubszą warstwę na spodzie niż na bokach.
  4. Przygotuj nadzienie, mieszając razem ser śmietankowy o temperaturze pokojowej i cukier do uzyskania gładkości. Wymieszaj jajka i wanilię, ponownie mieszając do uzyskania gładkości. Aby uniknąć uderzenia zbyt dużą ilością powietrza w cieście, należy użyć miksera z niską średnią prędkością. Aby uniknąć grudek, upewnij się, że ser śmietankowy jest zmiękczony i / lub w temperaturze pokojowej.
  5. W razie potrzeby ustawić patelnię na blasze do pieczenia; to ułatwia transport do iz piekarnika, a także chroni dno skorupy przed ewentualnym przypaleniem. Wlać nadzienie do skorupy.
  6. Umieść sernik w piekarniku. Piec przez 20 minut, a następnie dodać osłonę skorupy; lub osłoń skorupę pasami folii aluminiowej. Piec przez dodatkowe 10 minut (w sumie około 30 minut). Termometr odczytany natychmiastowo w skorupie 1 "od krawędzi powinien odczytać od 165 ° F do 170 ° F, wypełnienie nie będzie wyglądało w całości na środku.
  7. Wyjmij sernik z piekarnika i postaw go na stojaku, aby ostygł podczas robienia posypki. Gdy ciasto będzie zimne, schowaj je, przykryj, aż będziesz gotowy do podania.
  8. Aby zrobić polewa, umieść zamrożone maliny w misce do rozmrożenia. Możesz przyspieszyć ten proces szybką podróż przez kuchenkę mikrofalową, ale nie pozwól jagody gotować.
  9. Dodaj 1 łyżkę wzmacniacza do kulek i mieszaj, aż dobrze połączą. Czy szczyt jest tak gruby, jak chcesz? Jeśli nie, wymieszaj kolejną łyżkę wzmacniacza do kulek.
  10. Dodaj 1 do 2 łyżek granulowanego cukru do smaku. Jeśli chcesz, dodaj szczyptę zmielonego cynamonu.
  11. Łyżkę polewamy sernikiem i kroimy w plasterki. Alternatywnie, pokroić plasterki, a na górze każdy z dolną warstwy.

 

WSKAZÓWKI OD NASZYCH PIEKARZY

  • Będziesz potrzebować od 9 do 10 całego krakersa grahamowego do zrobienia 1 1/2 szklanki okruchów; w jednym papierowym rękawku jest 11 krakersów.
  • Nie masz wzmacniacza Pie Filling? Wymieszaj maliny z 2-3 łyżkami cukru do smaku. Ewentualnie upiecz sernik ze świeżymi malinami i prysznicem cukierków.
  • Aby przygotować pojedyncze serniki, podziel miksturę z konfiturą i równomiernie rozlewaj ją między czterema 4-calowymi miniaturowymi patelniami do pieczenia, upiecz serniki przez około 30 minut, aż krawędzie się ustawią, a cyfrowy termometr włożony do środka jednego czyta od 165 ° F do 170 ° F. Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi receptury, jak zapisano.