|
Blog > Komentarze do wpisu
Soczystego stek

Od czasu do czasu pragnę soczystego steku z idealnie rumianą skórką. Do niedawna to pragnienie było spełnione tylko podczas uroczystości w eleganckich restauracjach. Byłem jednak zdeterminowany, aby odtworzyć stek z doskonałej jakości w domu, więc moja rodzina nie musiałaby tak długo czekać między nimi. Po zbadaniu i przetestowaniu wielu metod, w końcu znalazłem taki, który daje powierzchnię przypieczętowaną do perfekcji i średnio-rzadki różowy środek. Wołowina jest zwieńczona pikantnym masłem miso, aby zapewnić najwyższą jakość steków.
SKŁADNIKI
- Masło Miso:
- 1/4 szklanki (56 g) masła niesolonego, zmiękczonego
- 2 łyżki (39 g) żółtej pasty miso
- 1 łyżka (3 g) cienko pokrojonej zielonej cebuli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- Stek:
- 2 duże steki ribeye o grubości co najmniej 1 1/2 cala (3,8 cm)
- Sól koszerowa, zgodnie z zapachem
- Czarny pieprz, zgodnie z przyprawami
- 1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego
- 1 łyżka (14 g) masła niesolonego
- 3 ząbki czosnku, z grubsza posiekane
- 1/4 szklanki (10 g) cienko pokrojonych białych i jasnozielonych części zielonej cebuli
- 1/4 szklanki (10 g) cienko pokrojone w plastry zielonej cebuli, do dekoracji
- 1/4 szklanki (4 g) liści kolendry, do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
-
- W przypadku masła miso połącz zmiękczone masło i miso razem w małej misce. Dodaj zieloną cebulę i pieprz i połącz. Przechowywać w temperaturze pokojowej lub zawinąć w folię o wymiarach 1 1/2 cala (3,8 cm) w folię i przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w plasterki.
- Jest jedna kluczowa różnica dla tej metody dla grubych steków. Pierwszym krokiem jest lekkie podgrzanie steków w piekarniku przed gotowaniem na kuchence. Ustaw statyw piekarnika w pozycji środkowej i podgrzej piekarnik do 275 ° F (135 ° C). Dodaj żeliwne patelnie do piekarnika, aby się rozgrzać. Lubię używać podgrzanej patelni z żeliwa, ponieważ bardzo dobrze zatrzymuje ciepło podczas pieczenia. Umieść stojak z drutu na brzegowej blasze do pieczenia i odłóż na bok.
- Pat suszyć steki za pomocą ręczników papierowych, wyciskając tyle wilgoci powierzchni, jak to możliwe. Przypraw po obu stronach stek solą i pieprzem. Przełóż steki na stojak z drutu i umieść w piekarniku. Ciepło pomaga wysuszyć wolną wilgoć na powierzchni steków, aby przyspieszyć brązowienie i czas gotowania na patelni.
- Gotuj stek, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 90 do 95 ° F (32 do 35 ° C) dla średnio rzadkich lub 100 do 105 ° F (38 ° C do 41 ° C) dla medium, około 15 do 20 minut. Czas będzie się różnić w zależności od grubości steków. Usuń steki z piekarnika.
- Na rozgrzanej patelni żeliwnej o średnicy 12 cali (30 cm) rozgrzej olej roślinny na dużym ogniu, aż zacznie palić. Ostrożnie dodaj steki i odstaw do zrumienienia z ładną skórką, około 2 minut. Obróć steki za pomocą szczypców i odczekaj aż do momentu zrumienienia, od 1½ do 2 minut, lub do momentu, aż termometr natychmiastowy zostanie włożony do najgrubszej części rejestrów steków w temperaturze od 120 do 125 ° F (średnio do 50 ° C) w przypadku średnio rzadkich lub 130 ° F (54 ° C) dla medium.
- Zmniejsz temperaturę do średniej i dodaj masło, czosnek i białe i jasnozielone części zielonej cebuli. Obróć steki na boki, aby ugotować i wylać resztki tłuszczu, około 1 do 2 minut. Na krótko polej steki mieszanką masła, czosnku i zielonej cebuli. Pieczenie steków podczas smażenia z olejem pomaga rozprowadzać wszelkie aromaty, takie jak zioła na patelni i równomiernie przyrumieni powierzchnię. Masło dodaje się pod koniec, aby dodać aromatu, odczucia w ustach i zachęcić do większego brązowienia z powodu stałych składników białka mleka w maśle.
- Natychmiast przenieś steki do czystego stojaka z drutu umieszczonego na szalce, aby odpoczął przez 10 minut. Podawaj steki z masłem miso, zieloną cebulką i kolendrą.
wtorek, 29 maja 2018, lepoppod
|