Blog > Komentarze do wpisu

Słodkie, ciasteczka drożdżowe nasączone rumem

12

Uproszczenie tradycyjnego deseru baba au rhum (słodkie, ciasteczka drożdżowe nasączone w rumie) z zakupionym w sklepie brioszem czyni z niego nie mniej imponujący sposób na zakończenie wieczoru.

SKŁADNIKI

    • 8 suwaków brioche (około 1 1/2 uncji każdy), podzielone
    • 2 1/4 szklanki cukru
    • 1 1/2 szklanki ciemnego rumu
    • 4 (2x1 ") usuwa pomarańczową skórkę
    • Szczypta koszernej soli
    • 2 łyżeczki. ekstrakt waniliowy
    • 1 szklanka ciężkiego kremu
    • 16 świeżych fig, rozdartych

PRZYGOTOWANIE

    1. Rozgrzej piekarnik do 375 ° F. Bułeczki tostowe, pocięte na bok, na blasze do pieczenia na złoty kolor, około 6 minut; ostudzić.
    2. W międzyczasie gotuj cukier, rum, skórkę pomarańczową i sól w średnim rondlu na średnim ogniu 5 minut. Zredukuj ciepło do średnio-niskiego i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, 6 minut. Wyskocz i odrzuć skórkę pomarańczową. Dodaj wanilię i pozwól, aby syrop ostygł lekko. Przenieść 1/2 szklanki syropu do miski; zarezerwować resztę na serwowanie.
    3. Pracując na czas, delikatnie zanurzaj i zamieniaj brioche w syropie, aż do równomiernego pokrycia i przemoczenia przez około 30 sekund. Umieść na stojaku z drutu nad ręcznikami papierowymi; siedźmy 5 minut. Powtórz proces dumpowania z brioche i pozwól odpocząć 10 minut (chcesz, żeby się lepiły).
    4. Ubij śmietankę w średniej misce i średnio miękkich szczytach. Podzielić brioche między talerze i góry z kupką bitą śmietaną. Rozmieść kilka fig i skrop odrobinę zarezerwowanego syropu.
wtorek, 29 maja 2018, lepoppod

Polecane wpisy