Blog > Komentarze do wpisu

Placek z rabarbarem

11

To łatwe ciasto nie wymaga miksera i łączy się w kilka minut. Ostatecznym rezultatem jest bogaty, custardowy placek, który doskonale komponuje się z tartą rabarbarową polewą.

SKŁADNIKI

    • 4 łyżki. stopione masło niesolone, plus więcej temperatury pokojowej na patelni
    • 1 szklanka mąki uniwersalnej i więcej na patelnię
    • 3/4 łyżeczki. proszek do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki. Sól koszerna
    • 2 duże jaja
    • 1 duże żółtko jaja
    • 1 1/2 kubka cukru, plus więcej do posypania
    • 1/4 szklanki śmietany
    • 2 łyżki stołowe. ciemny rum
    • 2 łyżeczki. drobno startej skórki cytrynowej
    • 13 oz. łodygi rabarbaru

PRZYGOTOWANIE

  1. Do przodu:
    1. Rozgrzej piekarnik do 350 ° F. Masło i miska na mąkę. Wymieszaj proszek do pieczenia, sól i 1 szklankę mąki uniwersalnej w średniej misce. Ubij jajka, żółtko i 1 1/2 szklanki cukru w ​​dużej misce, aż będą bardzo blade i gęste, około 1 minuty. Trzepaczka w roztopionym maśle, kwaśnej śmietanie, rumu i skórce z cytryny. Dodaj suche składniki i złóż, aż ciasto będzie gładkie; zeskrobać do przygotowanej patelni.
    2. Rozmieść rabarbar w ciasnych rzędach nad cieście, przycinaj, aby pasował. Posypać większą ilością cukru i piec, aż ciasto będzie złote na wierzchu i zrumieni się wokół boków, 45-55 minut. Przenieś patelnię do stojaka na druty i pozostaw ciasto do wystygnięcia na patelni 10 minut. Przesuń nóż wokół boków ciasta, aby rozluźnić i odmówić. Wsunąć bezpośrednio na stelaż i całkowicie wystygnąć.
wtorek, 29 maja 2018, lepoppod

Polecane wpisy