Blog > Komentarze do wpisu

Orzeźwiająca sałatka

19

Cienka skórka perskich, ormiańskich lub japońskich ogórków, które mają niewiele nasion, żwawą konsystencję i wyraźną słodycz, są tym, co czyni sałatkę wyjątkową. W szczyptę można zastąpić europejskie ogórki w cieplarniach, unikając jednak typowych sklepowych szparagów, które są zbyt obskurne i mokre dla tego przepisu. Częścią tego, co czyni tę sałatkę tak wspaniałą, są dynamiczne tekstury; przypominające krakersy upieczone grzanki z lawaszu oraz chrupiące ogórki i rzodkiewki kontrastują z kremową fetą i miękkimi ziołami. Ubieram to ze specjalnie tartym winegretem zrobionym z równych części soku z cytryny i oliwy z oliwek i podawam go od razu, zanim się rozmoczą.

SKŁADNIKI

    • 2 kawałki pieczywa lavash
    • 1/4 szklanki plus 3 łyżki oliwy z oliwek extra-virgin
    • Sól koszerna
    • Papryka Aleppo (opcjonalnie)
    • 1/4 szklanki soku z cytryny
    • 1 ząbek czosnku, obrany i zmielony
    • 5 perskich, ormiańskich lub japońskich ogórków, cienko pokrojonych w plastry
    • 5 rzodkiewek, cienkie plasterki
    • 3 zielone cebule, cienkie plasterki
    • 1 szklanka koperku fronds
    • 1 szklanka liści mięty
    • 1/2 szklanki feta, najlepiej owczego mleka

PRZYGOTOWANIE

    1. Rozgrzej piekarnik do 350 ° F. Posmaruj lavash po obu stronach 3 łyżkami oliwy z oliwek. Ułóż na blasze do pieczenia i posyp solą i pieprzem Aleppo, jeśli używasz. Przenieść do piekarnika i piec do złocistego i chrupiącego, 8 do 10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
    2. W małej misce wymieszaj sok z cytryny, czosnek i obficie szczyptę soli. Wymieszaj pozostałą 1/4 szklanki oliwy z oliwek, aż się połączą.
    3. W dużej salaterce połącz ogórki, rzodkiewki, zieloną cebulę, koper i miętę. OpróŜnij połowę opatrunku i wrzuć dłońmi płaszcz. Rozbij lavash na kawałki wielkości i dodaj do miski razem z fetą. Opuść pozostały opatrunek i delikatnie wymieszaj rękami. Dopraw do smaku dodatkową solą i pieprzem Aleppo i podawaj natychmiast.
wtorek, 29 maja 2018, lepoppod

Polecane wpisy