Blog > Komentarze do wpisu

Przepis na bigos

Chciałbym obiecać, że przepisy, które zawarłem pod moim nowym sztandarem " Moja polska kuchnia ", nie będą dotyczyły kapusty! Polskie jedzenie to o wiele więcej, ale byłoby źle nie składać hołdu narodowemu daniu Polski - Bigosowi, czy gulaszowi Huntera.

Prawdopodobnie jest tak wiele indywidualnych przepisów na Bigosa, bo w Polsce są kucharze. Bigos to pikantne danie, tradycyjnie wykonane z kapustą ( kapusta kiszona) lub kapustą i mięsem. Kiedyś gotowano w kotle lub na ognisku, a polscy myśliwi dodawali do mięsa, na które mieli ochotę, na przykład dziczyznę lub inną zwierzynę. Wspominany jest nawet przez Adama Mickiewicza w epickim wierszu Pan Tadeusz .

Bez nich, wciąż danie bez przeciętnej wartości 
Jest bigosem, zrobionym z roślin strączkowych, najlepiej uprawianych na ziemi; 
Kiszona kapusta jest najważniejsza i właściwie posiekana, 
co samo w sobie jest powiedzeniem, będzie w ustach; 
W zamkniętym bojlerze, z jego wilgotnym biustem, osłania 
wybiórcze kęsy mięsa wyhodowane na najciemniejszym z pól; 
Potem gotuje się, aż ogień wydobywa każdą kroplę 
żywego soku, a płyn gotuje się na wierzchu, 
a mocny aromat unosi się z daleka.

~ Pan Tadeusz, Adam Mickiewicz

Bigos wyewoluował i stał się narodową podstawą; to jest oszczędne (kapusta jest obfita w Polsce!) i trzyma się dobrze. Można dodać prawie każdy rodzaj kiełbasy lub mięsa. Wędzone mięso lub kiełbasy (takie jak kabanos ) są również idealne, dodając im dodatkowego smaku, wraz z jagodami jałowca, kminkiem, listkami laurowymi. Niektórzy lubią to bardzo kwaśne, podczas gdy inni wolą nieco posmakować z miodem lub suszonymi śliwkami. Widziałem też przepisy z małą pastą pomidorową. Sekretem mojej mamy jest dodanie odrobiny kremowej zupy. Prawdziwą sztuczką jest gotowanie przez długi czas, na małym ogniu lub podgrzewanie w celu wzmocnienia smaku w kilka dni po ugotowaniu.

Bigos cieszy się ogromnym entuzjazmem i uświetnił nasz rodzinny stół niemal przy każdej okazji!

2

Przepis: Mama's Bigos - Hunter's Gulasz

przygotuj 

gotować 

całkowity 

wydajność  12

Naczynie Narodowe Polski - wykonane według przepisów mojej mamy, z kiszoną kapustą i dużą ilością polskiej kiełbasy!

Składniki

  • 2 słoiki z kiszoną kapustą, np. Marka Krakus
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 duże cebule, posiekane
  • 500g bardzo chudego brzucha lub barku wieprzowego
  • 2 wędzone kabanosy (polska kiełbasa)
  • 50 g suszonych borowików
  • 3 jagody jałowca
  • 3 suszone suszone śliwki (opcjonalnie)
  • 1,5 litra bulionu drobiowego uzupełnionego wodą
  • 100 g białych pieczarek, posiekanych

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Odcedź kiszoną kapustę w sito. Jeśli kiszona kapusta jest bardzo kwaśna (a wolisz, żeby była mniej kwaśna), możesz ją spłukać zimną wodą, a następnie odcedzić. Jeśli lubisz kwaśny smak, po prostu wyciskaj płyn za pomocą czystych dłoni. Ustaw na jedną stronę.
  3. Podgrzej olej roślinny na dużej patelni i dodaj cebulę. Gotować na bardzo małym ogniu, aż cebula będzie bardzo miękka i lekko złocista - około dziesięciu minut.
  4. Dodaj posiekaną wieprzowinę na patelnię i całość na brunatkę, aż tłuszcz się rozpuści.
  5. Dodaj posiekane kabanosy lub wędzoną kiełbasę na patelnię.
  6. W osobnej misce nalej gorącą wodę do borowików i pozostaw do namoczenia.
  7. Dodaj odsączoną kiszoną kapustę do garnka z cebulą i mięsem.
  8. Dodaj bulion drobiowy i dobrze wymieszaj. Odcedź borowiki, z grubsza posiekaj i dodaj do kiszonej kapusty. Dodaj jagody jałowca i suszone śliwki (jeśli używasz) i wlej też do kubka porcję borowików, uważając, aby nie dodać żadnego żwiru na dnie.
  9. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz w piekarniku przez półtorej godziny, obracając piekarnik do 180 stopni Celsjusza po pierwszych piętnastu minutach.
  10. Pod koniec czasu gotowania posiekaj grzyby białe i usmaż je na osobnej patelni z odrobiną oleju roślinnego. Dodaj je do kiszonej kapusty, dobrze wymieszaj i piecz przez kolejne trzydzieści minut.
  11. Bigos najlepiej spożywać następnego dnia po ugotowaniu po dokładnym ogrzaniu.
  12. Podawaj z polskim chlebem żytnim.

Uwagi

Wskazówka: do tego gulaszu możesz dodać również posiekaną świeżą kapustę białą przed gotowaniem, co spowoduje jej rozciągnięcie, ponieważ na końcu będziesz mieć większą liczbę Bigosów. Również nieznacznie łagodzi smak, jeśli wolisz, aby końcowe danie było mniej kwaśne. Niektórzy kucharze dodają łyżeczkę pomidorowej pasty (zamiast grzybów) i kilka suszonych suszonych śliwek.

Tradycyjny bigos! Przepis prosto z babcinego zeszytu.

 

czwartek, 26 kwietnia 2018, lepoppod

Polecane wpisy