Blog > Komentarze do wpisu

Czas na naleśniki?

1

Fajnie jest przygotowywać się na wakacje - szczególnie gdy chodzi o jedzenie. W związku z naszą ostatnią podróżą do Polski musieliśmy rozpocząć śledztwo odwiedzając kilka naszych doskonałych polskich sklepów w Edynburgu.

Wkrótce odkryliśmy wspaniały świeży chleb - w szczególności rolki z nasionami - oraz zadziwiającą gamę szynek, kiełbasek i sałatek. Podczas kolejnej wyprawy odkryliśmy wspaniałe ciasto, wilgotne z dużą ilością owoców i śmietany.

Polskie naleśniki

Polskie naleśniki

Mmm, mieliśmy zamiar cieszyć się naszą podróżą

Myślę, że jeśli myślisz o polskich potrawach, może to być mięsna potrawa taka jak bigos czy pirogi. Z pewnością natknęliśmy się na te i mieliśmy szczęście, że mogliśmy skosztować domowych wersji, które były bardzo dobre.

Ale to, co utkwiło w naszych wspomnieniach, to słodkie rzeczy w życiu:

naleśniki

Wyobraź sobie wspaniałe naleśniki (podobne do francuskich naleśników) nadziewane miękkim serem i wywiercone kompotem z owoców - borówki, wiśni lub czarnej porzeczki - o wiele mniej słodkie niż dżemy z Wielkiej Brytanii. Znajdziesz ten biały ser wszędzie - trochę jak twarożek, ale bardziej miękki i raczej sernikowy w smaku i konsystencji. Naleśniki są często podawane na śniadanie.

O wiele grubsze od naleśników nadziewanych dżemem są pyszne naleśniki jabłkowe okrągłe lub podłużne o długości około 6 cm. Jabłko jest drobno starte i dodawane do mieszanki naleśników.

Postanowiłem zrobić przepis na naleśniki i dodać jagody (domowe), aby uchwycić niektóre z esencji polskich - i są naprawdę pyszne. Sekret polega na dodawaniu owoców. Po upieczeniu łyżki mieszanki na gorącą patelnię, pozostaw ją trochę wolną, a następnie dodaj surowe owoce. Gdy naleśnik jest ustawiony, odwróć go i gotuj tak długo. Sok może trochę uciekać.

Składniki
  • 1 szklanka zwykłej mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub cukru pudru)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • Około 200 gr Owoce: borówki, czereśnie (odłupane), jabłka, czerwone porzeczki, czarne porzeczki
  • Olej do garnka.
 
Instrukcje
  1. Dodaj proszek do pieczenia i cukier do mąki.
  2. Połącz mleko i jajko
  3. Wymieszaj powoli mleko z mąką, aby uzyskać gładką masę.
  4. Podgrzej patelnię. Przetrzyj powierzchnię olejem za pomocą ręcznika papierowego - powinno być tu ledwo.
  5. Sprawdź, czy jest naprawdę gorąco, umieszczając plamę mieszaniny na patelni. Powinno się ustawić szybko.
  6. Wypróbuj swój pierwszy naleśnik.
  7. Pop łyżeczkę mieszanki na gorącą patelnię, niech trochę ją postawi, a następnie dodaj surowe owoce. Uważaj na pojawienie się bąbelka - oznacza to, że nadszedł czas, aby odwrócić go za pomocą noża do palet. Gotuj przez taki sam czas jak pierwsza strona. Sok może trochę uciekać.
  8. Uważaj na ciepło, nie powinno być zbyt gwałtownie.
  9. Kiedy jesteś zadowolony z wyniku, możesz gotować 3 - 4 na raz.
czwartek, 26 kwietnia 2018, lepoppod

Polecane wpisy